Hälsa / Träning Värderingar
Publicerat: 2024-03-25

Spaning

Finland är världens lyckligaste land

Finland är världens lyckligaste land

Finland har utsetts till världens lyckligaste land för sjunde året i rad. Detta enligt FN:s World Happiness Report. Sverige hamnade på fjärde plats.

Serbien (37:e) och Bulgarien (81:a) har haft de största ökningarna av genomsnittliga livslängdspoäng sedan de först mättes av Gallup World Poll 2013, och detta återspeglas i klättringar uppåt i rankingen mellan World Happiness Report 2013 och denna 2024 års upplaga på 69 platser för Serbien och 63 platser för Bulgarien.

Intressant nog har USA (23:e) fallit ur topp 20 för första gången sedan World Happiness Report först publicerades 2012, drivet av en stor nedgång i välbefinnandet hos amerikaner under 30 år. Afghanistan ligger fortfarande i botten av den totala rankingen som världens "olyckligaste" nation.

Rankningarna baseras på ett treårigt genomsnitt av varje befolknings genomsnittliga bedömning av sin livskvalitet. Tvärvetenskapliga experter inom ekonomi, psykologi, sociologi och andra områden försöker sedan förklara variationerna mellan länder och över tid med hjälp av faktorer som BNP, förväntad livslängd, att ha någon att räkna med, en känsla av frihet, generositet och uppfattningar om korruption.

 

Källa: https://worldhappiness.report/

 

Bild: Depositphotos