Resa
Publicerat: 2017-10-27

Spaning

Förarlösa Mercedes-Benz röjer snö på flygplats

Förarlösa Mercedes-Benz röjer snö på flygplats

Mercedes lanserar nu projektet "Automated Airfield Ground Maintenance" (AAGM) där man testar förarlösa lastbilar för att ploga snö på flygbanor. Projektet drivs tillsammans med flygplatsbolaget Fraport som driver ett 20-tal flygplatser världen över.
Plogning går till så att ett flertal lastbilar arbetar tillsammans där alla utom en är helt förarlösa. Detta är möjligt tack vare ett sammanlänkande system som kallas Remote Truck Interface där en av lastbilarna är ledare och de andra följer. Alla lastbilarna är likadant utrustade och kan växla mellan att leda eller följa i konvojen.
Den ansvarige föraren väljer en enhet från en flotta med lediga semitrailerkombinationer och definierar denna som "ledbilen". Han använder sedan en kontrollpanel för att definiera nummer och sekvens för de andra fordonen i konvojen. ”Föraren” styr bilarnas plogblad och annan utrustning medan bilarna styrs av varandra och GPS.
Läs er om projektet här: http://media.daimler.com/marsMediaSite/en/instance/ko/Snow-removal-on-airfields-Automated-Mercedes-Benz-Arocs-trucks-clear-the-way.xhtml?oid=29890415