Generationsöverskridning

De allt aktivare seniorerna har Docere bland annat uppmärksammat i trenden Evigt liv (2011 i Backspegeln). Den senaste tiden har flera signaler dykt upp som tydligt förstärker den trenden. Och visar på att det blir allt vanligare med generationsöverskridande aktiviteter.

Vi villa rapporterar att hela 39 procent (i Västerbotten), kan tänka sig generationsboende dvs att bo tillsammans med sina föräldrar/svärföräldrar)

Reseguiden, pekar i sin senaste trendspaning på att en tilltagande trend är att barn reser med mor- och farföräldrar, ibland kallat barnbarn-semester eller 3G-resande. I USA finns t ex reseföretaget Grantrvl som specialiserat sig på resor för mor- och farföräldrar med barnbarn. Travel Beyond arrangerar vad man kallar ”intergenerational trips”.

 

Att blanda generationer är ingen nyhet. Det var den vanliga formen av boende i det gamla bondesamhället. Det vi ser nu är en tillbakagång med delvis likartade drivkrafter. Där samhällets möjlighet att ta hand om barn och/eller åldrande föräldrar försämras ökar behovet av andra lösningar.  En allt äldre befolkning som å ena sidan är allt vitalare vilket gör dem mer aktiva och orkar ta hand om sina barnbarn, men som å andra sidan blir en allt större grupp som samhället har allt svårare att ta hand om. Att då leva sida vid sida mellan generationerna skulle slå två flugor i en smäll. Än har vi inte sett så många svenska exempel på vare sig resor skräddarsydda för generationsresande, (Fritidsresor har släkt- och vännerspecial med grupprabatter) eller hustillverkare som marknadsför hus för generationsboende. Något som kommer att bli vanligare framöver.