Hälsa / Träning Hem / Boende Värderingar
Publicerat: 2011-11-08

Spaning

Generationsöverskridning

Generationsöverskridning

De allt aktivare seniorerna har Docere bland annat uppmärksammat i trenden Evigt liv (2011 i Backspegeln). Den senaste tiden har flera signaler dykt upp som tydligt förstärker den trenden. Och visar på att det blir allt vanligare med generationsöverskridande aktiviteter.
- Vi villa rapporterar att hela 39 procent (i Västerbotten), kan tänka sig generationsboende dvs att bo tillsammans med sina föräldrar/svärföräldrar)
- Reseguiden, pekar i sin senaste trendspaning på att en tilltagande trend är att barn reser med mor- och farföräldrar, ibland kallat barnbarn-semester eller 3G-resande. I USA finns t ex reseföretaget Grantrvl som specialiserat sig på resor för mor- och farföräldrar med barnbarn. Travel Beyond arrangerar vad man kallar ”intergenerational trips”.
 
Att blanda generationer är ingen nyhet. Det var den vanliga formen av boende i det gamla bondesamhället. Det vi ser nu är en tillbakagång med delvis likartade drivkrafter. Där samhällets möjlighet att ta hand om barn och/eller åldrande föräldrar försämras ökar behovet av andra lösningar.  En allt äldre befolkning som å ena sidan är allt vitalare vilket gör dem mer aktiva och orkar ta hand om sina barnbarn, men som å andra sidan blir en allt större grupp som samhället har allt svårare att ta hand om. Att då leva sida vid sida mellan generationerna skulle slå två flugor i en smäll. Än har vi inte sett så många svenska exempel på vare sig resor skräddarsydda för generationsresande, (Fritidsresor har släkt- och vännerspecial med grupprabatter) eller hustillverkare som marknadsför hus för generationsboende. Något som kommer att bli vanligare framöver.