Hälsa / Träning Hem / Boende Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2018-08-22

Spaning

Sov som ett barn

Sov som ett barn

SvD:s sommarföljetong var i år ingen deckare eller skönlitterär roman utan faktaboken Sömngåtan av Berkleyprofessorn Mattew Walker.
Sömn har börjat diskuteras och blivit ett orosämne: Sover våra barn och tonåringar tillräckligt? Vad får sömnbrist för kort- och långsiktiga effekter på hälsan. Hur ska jag orka hänga med i arbetslivet?
Gårdagens hjältar ansåg sig klara sig på minimalt med sömn - nu håller detta hjälteideal på att falla. Beslut fattade när hjärnan inte riktigt fungerar blir sällan bra.
Lilly Berelovich, New York-baserad trendanalytiker och grundare av FS Creative - ett av USAs mest ansedda trendanalyshus ser ett ökat intresse för god sömn framöver.
Hon spår en reaktion mot att allt ska gå fortare. Ja visst kommer den tekniska utvecklingen fortsätta att öka takten, men det innebär inte att alla människor hela tiden ska leva i ett ständigt ökande tempo med fler fattade beslut och mindre sömn för varje dag.
I stället kommer fler att logga ur på bestämda tider, skapa sig hem som är stilla oaser och söka medel att uppnå en god sömn.
Aromaterapi, madrasser som följer ditt sömnmönster, sköna kuddar och täcken, mjuk väckning med hjälp av ljus, vibrationer och vänliga toner, träningsprogram och KBT för god sömn blir storsäljare.