Spaning
Generationsskillnader när det gäller matsvinn
En undersökning från Norstat, på uppdrag av Findus, visar att unga mellan 18 och 29 år är överrepresenterade när det gäller matsvinn, trots en minskning från förra året, och är samtidigt den grupp som känner mest skam över det. Enligt Livsmedelsverket slänger svenskar mat för 1330 kronor per person och år. För en familj på fyra personer innebär detta en kostnad på över 5 000 kronor årligen. Naturvårdsverket rapporterar en nedåtgående trend för matsvinn men fortfarande är drygt en fjärdedel, 26 procent, av livsmedelsavfallen från svenska hushåll just matsvinn, alltså mat som fortfarande är ätbar.
Unga vuxna har minskat sitt matsvinn jämfört med föregående år men är fortsatt den åldersgrupp som slänger mest. I undersökningen framgår att var tionde 18–29-åring i Sverige alltid slänger mat som passerat bäst-före-datum utan att lukta eller smaka först. Detta kan jämföras med äldre svenskar, där endast två procent av de som är över 65 år gör samma sak. Nio procent av unga vuxna uppger även att de aldrig fryser in mat. Detta kan jämföras med åldersgruppen, i 50–64 år, där enbart tre procent uppger att de aldrig fryser in överbliven mat, och bland de som är 65 år och mer är det endast två procent som uppger samma sak.
Äldre svenskar anser i högre grad att hushållen har det största ansvaret för att minska matsvinnet, medan yngre tenderar att lägga mer ansvar på regeringen och livsmedelsbutikerna. En tredjedel, 32 procent, av unga vuxna anser att regeringen, kommuner och myndigheter bör ta det största ansvaret för att minska matsvinnet. Detta kan jämföras med drygt en tiondel, 12 procent, av de som är 65 år och mer som har samma uppfattning. Majoriteten av unga och äldre tycker dock att det främst är hushållens ansvar.
Unga vuxna känner mest skam och ångest över att slänga mat. Totalt sett uppger 18 procent av 18–29-åringar att de känner skam när de kastar mat. Dessutom uppger 19 procent av unga vuxna att de känner ångest när de kastar mat.
Källa: https://issuu.com/findusnordics/docs/findus_frysta_tillgangar_2024
Bild: Press Findus