Media
Publicerat: 2012-01-17

Spaning

Nya informationssökningar

Nya informationssökningar


Idag är det för möjligt att göra sökningar eller få tag på information via textbaserade funktioner. Men vi kan också söka utifrån den "riktiga världen". 2012 kommer bjuda på en blandning av de kända appar och s.k. Augmented Reality samt de mycket kända QR-koderna för att få information om objekt amn ser i verkligheten men också "Point and Know". Ökningen av andra trender t.ex. smartphones genererar fler trender som i detta fall ett fullt utvecklat koncept som kan användas för smartphones. Behovet och förväntningar på att kunna få omedelbar information och omedelbar tillgång till allt man vill veta, är redan djupt rotat och därför ligger  Point and Know perfekt i tiden.  På ett praktiskt sätt kan man fördjupa sin kunskap, kommunicera berättelser, kolla ursprung/ursprungskällor, prisjämförelser, recensioner, e-handel och så vidare, eller för all del, bara ha lite kul....
Exempel på funktioner som redan finns är:
• Google Goggles, http://www.youtube.com/watch?v=Hhgfz0zPmH4?feature=oembed" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="" width="506" height="285" frameborder="0"> är en kostnadsfri bildigenkännings-app som gör det möjligt för användare att söka på fotografier som tagits med en enhet. Genom att ta bilder av föremål, platser eller streckkoder på en produkt, kan användarna ta reda på mer information.
• I november 2011 släpptes, Amazonas Flow app användarna få tillgång till information om produkter och köpa dem, med hjälp av bildigenkänning. Förutom böcker, musik och film, kan många hushållsprodukter också erkännas.
• "Ask Clogs"-kollektionen har QR-koder i sulan på varje sko. Koderna länkar till en video av hur det specifika objektet produceras - från de första stadierna av tillverkningen ända till i butiken.
• The eBay Inspiration Shop i New York är resultatet av ett samarbete mellan webbplatsen eBay, designern Jonathan Adler och ett urval av kändisar, redaktörer, bloggare och stylister. Virtuella skyltfönster visar ett urval av elektroniska, produkter och varor som går att köpa direkt genom att kunder laddar ner eBays mobil-app och skannar in en QR-kod.
• Leafsnap är en kostnadsfri applikation som utnyttjar visuellt erkännande teknik och gör det möjligt för användare att identifiera olika arter av träd genom att ta fotografier av löv.
• WeBIRD tillåter vem som helst med en smartphone att spela in fågelkvitter och få ett ID på fågelarter. WeBIRD hoppas att vara tillgängliga för allmänheten i tid för vårflyttningen 2012.
Sedan finns de riktigt vedertagna som musikprogrammet Shazam, http://www.shazam.com/ som erbjuder mjukvara för musikigenkänning vilket gör det möjligt för användare att identifiera eventuella låtar vilket gör att över 125 miljoner användare kan tagga fyra miljoner låtar varje dag.

Nu kommer även PittPatt, http://www.pittpatt.com/som är ett ansiktsigenkännade verktyg utvecklat vid Carnegie Mellon University. Det gör att användare kan hitta individer från foton eller videor genom att programvaran kan lokalisera ansikten och matcha dem med fotografier från Facebook och Googles Bilder. PittPatt säger sig kunna identifiera individer på under 60 sekunder. PittPatt som fortfarande i utveckling, köptes av Google i juli 2011. Lite skrämmande utveckling men högst intreassant då det säger en del om samhällets krav, behov och intressen.