Mat / Dryck
Publicerat: 2021-08-31

Spaning

Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtryck

Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtryck

Leksands Knäckebröd klimatmärker alla sina knäckebrödsförpackningar. Knäckets klimatresa följs hela vägen från fält till butik och hade under 2020 ett genomsnittligt klimatavtryck på 0,578 CO2e per kilo. Minst påverkan har storsäljarna Knäcke Normalgräddat och Brungräddat med 0,55 CO2e per kilo. För ett paket Trekantsknäcke innebär det ett så lågt avtryck som 0,11 CO2e per paket. Märkningen kommer att synas i form av ett grönt löv på toppen och sidorna av varje paket från och med augusti 2021.
Tillsammans med U&We som oberoende tredjepart har Leksands Knäckebröd utfört en klimatfotavtrycksberäkning avseende 2020 års produktion och försäljning. Genom samarbetet har Leksands Knäckebröd kunnat kartlägga hela produktionskedjan i minsta detalj. I beräkningen inkluderas allt från råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktion och förpackningsmaterial såväl som transporter till butik och konsumentsvinn. Att många leverantörer ligger i närområdet ger ett ännu bättre resultat.
 
Källa: https://www.leksands.se/presskontakt/#/pressreleases/leksands-knaeckebroed-redovisar-klimatavtrycket-fraan-faelt-till-knaeckebroed-direkt-paa-paketen-3119696
 
Bild: Press Leksands Knäckebröd