Mat / Dryck
Publicerat: 2019-09-05

Spaning

Många vill minska matsvinnet

Många vill minska matsvinnet

En majoritet av svenskarna (56%) anger att de aktivt försökt att minska sitt matsvinn under det senaste halvåret. Bland kvinnor är andelen två tredjedelar (66%). Det visar en ny undersökning Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Axfood.
Miljöskäl anges som den främsta orsaken till att försöka minska sitt matsvinn. Det anger 42%. Därefter följer ”etiska skäl” som att det är fel att slänga mat, något som 37% anger. Undersökningen visar på stora skillnader mellan olika åldersgrupper. Bland äldre (56-79 år) är de etiska skälen långt viktigare än miljöhänsynen, medan personer under 35 år rankar miljöhänsyn högst.
Det vanligaste sättet som svensken minskat sitt matsvinn på är att använda resterna till en matlåda (61%), följt av att frysa in maten (54%) och genom bättre planering av matinköpen (47%).
 
Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/axfood_ab/pressreleases/varannan-svensk-har-minskat-sitt-matsvinn-2913339
 
Bild: Press Axfood