Arbetsliv Hälsa / Träning
Publicerat: 2025-04-01

Spaning

Ny rapport om kontorets framtid

Ny rapport om kontorets framtid

I den årliga rapporten Framtidens arbetsliv från fastighetsföretaget Castellum framgår att 55 procent av svenska kontorsarbetare är på kontoret 4–5 dagar i veckan. 11 procent arbetar vanligtvis på distans, varav en tredjedel av dessa aldrig är på kontoret. 87 procent menar att kontorsmiljön är betydelsefull vid valet av arbetsgivare. Man är positivt inställd till att vara på kontoret, men friheten med flexibilitet och distansarbete vill man inte tumma på. Framför allt går man till kontoret för att träffa sina kollegor och den service man värderar högst på plats är bra kaffe eller te.

Åtta av tio anser att kontoret är viktigt för deras fysiska och psykiska hälsa. Särskilt för unga kontorsarbetare är påverkan på hälsan betydande: 86 procent ser kontoret som viktigt för den psykiska hälsan och 82 procent för den fysiska hälsan. "Ju mer kontoret uppmuntrar till rörelse, desto nöjdare är man med sin arbetsmiljö", konstateras det i rapporten. Undersökningen visar också att anställda på mindre arbetsplatser värderar kontoret högre för hälsan jämfört med de som arbetar på större företag.

Att träffa kollegorna är den främsta anledningen till att vara på kontoret. Andelen som anser att kontoret är viktigt för deras sociala liv har ökat från 76 till 86 procent det senaste året. För medarbetare utan chefsansvar är mötet med kollegor högsta prioritet (74 procent), medan motsvarande siffra för chefer och mellanchefer är 53 respektive 54 procent. Rapporten visar på skilda uppfattningar mellan chefer och medarbetare i flera frågor, ”vilket understryker vikten av att kartlägga hela organisationens behov för att skapa en trivsam arbetsmiljö där alla kan utvecklas”.

83 procent anser att möjligheten till distansarbete är helt eller delvis avgörande vid val av arbetsgivare. En paradox är att högre chefer värderar sin egen flexibilitet högt, samtidigt som de tycker att deras medarbetare ska ha hög kontorsnärvaro.

Idag arbetar majoriteten i öppna kontorslandskap, där en dryg tredjedel har eget skrivbord och en dryg femtedel sitter i aktivitetsbaserade kontor med flexibel placering. Om kontorsarbetarna själva fick välja skulle de helst ha ett eget eller delat rum. Nästan sex av tio föredrar eget kontor.  Det finns dock en generationsskillnad, där yngre personer uppskattar öppna ytor mer än äldre. Samtidigt kan så många som 70 procent tänka sig att jobba i en coworker-miljö, där man delar kontor, mötesrum och service med andra företag.

Avståndet från hemmet är en viktig faktor vid val av arbetsplats. Kvinnor värderar ett bra läge högre än män, och allra viktigast är läget för chefer och unga kontorsarbetare. För de mellan 25 och 34 år kan kontorets läge vara avgörande vid val av arbetsgivare, det anser hela 92 procent. Kontoret ska också vara lättillgängligt, särskilt med kollektivtrafik och bil (49 respektive 43 procent). Tillgång till parkering, både för medarbetare och besökare, prioriteras högt. Undersökningen visar att 77 procent av vd:ar och chefer tar bilen till kontoret, liksom 58 procent av medarbetarna. Kvinnor lägger större vikt vid kollektivtrafik och möjlighet att cykla eller gå till jobbet.

 

Källa: https://www.castellum.se/radgivning/framtidens-arbetsliv/rapport-2025/

 

Bild: Depositphtos