Media Utbildning
Publicerat: 2025-03-13

Spaning

Ny rapport - Svenskarnas digitala källkritik

Ny rapport - Svenskarnas digitala källkritik

Svenskar möter hela tiden falsk information på sociala medier – men få har verktygen att hantera det. En undersökning från Internetstiftelsen visar att sex av tio användare av sociala medier har sett falsk samhällsinformation det senaste året, och var fjärde har trott på information som senare visat sig vara falsk.

Det senaste året har 6 av 10 sociala medier-användare sett falsk samhällsinformation på sociala medier. Den stora mängden falsk information är utmanande för användarna. Så många som 1 av 4 har tagit del av material i sociala medier om samhällsfrågor som de först trott på men som de senare insett har varit falskt.

3 av 10 tycker att det är svårt att avgöra om material är sant eller falskt på sociala medier. Men här skiljer det sig rejält mellan åldrarna. Bland personer 18–34 år tycker bara drygt var sjätte (17 procent) att det är svårt, men bland personer 65–84 år är motsvarande siffra nästan varannan (44 procent).

Det finns olika verktyg och metoder för att faktagranska information på nätet eller i sociala medier. Men användningen är låg. Vanligast är att man dubbelkollar informationen genom att jämföra flera olika källor, vilket 6 av 10 sociala medier-användare har gjort det senaste året. 5 av 10 har kontrollerat datum för att se om informationen är aktuell, och 4 av 10 har klickat på länkar och granskat referenser.

Insikter från rapporten ”Källkritik i Sverige 2025”

  • 6 av 10 vet att de har sett material på sociala medier som har innehållit falsk information.
  • 1 av 4 har tagit del av material i sociala medier som de först trott på men senare visat sig vara falskt.
  • Tre av tio tycker det är svårt att avgöra om material är sant eller falskt på sociala medier.
  • Äldre har svårare att skilja sant från falskt. Personer 18–34 år är den åldersgrupp som i högst utsträckning (6 av 10) tycker att det är lätt att avgöra om material på sociala medier är sant eller falskt. Personer 65–84 år är de som har svårast, där drygt 4 av 10 tycker att det är svårt.
  • 6 av 10 har under det senaste året dubbelkollat information genom att jämföra olika källor.
  • Nästan varannan har under det senaste året kontrollerat datum för att se om information är aktuell.
  • Över en tredjedel har under det senaste året klickat på länkar och granskat om referenser är pålitliga.
  • 2 av 10 har under det senaste året gjort en omvänd bildsökning.
  • Drygt 1 av 10 har under det senaste året använt faktagranskningstjänster.

 

Källa: https://svenskarnaochinternet.se/

 

Bild: Depositphotos