Shopping
Publicerat: 2023-08-21

Spaning

Obemannad butik tar hjälp av AI

Obemannad butik tar hjälp av AI

I Skövde har en ny obemannad butik öppnat som till stor del använder AI. I butiken skannar kameror t ex kunderna och kopplar bilderna till ett förvalt belopp på kundens bankkort. Därefter avgör AI om kyldörrarna ska öppnas, och anpassar det slutgiltiga köpbeloppet efter varukorgens innehåll. Tekniken är utvecklad av företaget Blockstore, specialister inom AI-teknik. Efter ett år av planering och systemtestning för att anpassa AI:n till lokalen, och lära den kundbeteende och rörelsemönster öppnades butiken sommaren 2023.

Tekniken fungerar så att vid ingången analyserar AI-kameror kundens klädsel och längd. Den enklare bilden som kameran målar upp, används för att godkänna en kund till övriga funktioner i systemet. Bland annat kontrolleras att summan kunden väljer att handla för finns på det betalkort som personen kopplar, och AI-kameror identifierar personen innan den kan öppna ett varuskåp. Ingen ansiktsigenkänning används, och all data raderas när en kund lämnar butiken.

Behöver kunder fylla på summan under tiden kan de göra det via en skärm. Vid handlingens slut visas samtliga varor på en skärm och kunden erbjuds kvitto på mejlen. Sedan dras pengarna från det kopplade kontot, eller om beloppet blev mindre än det förvalda återbetalas mellanskillnaden.

 

Källa: https://www.skovdenyheter.se/2023-08-03/sveriges-forsta-ai-butik-finns-i-skovde-kunderna-tycker-det-ar-smidigt

 

Bild: Rapp Fastigheter