Spaning
Okara nytt ämne för 3d-printing av mat
Forskare från Singapore University of Technology and Design (SUTD) har utvecklat en ny metod för 3D-utskrift med okara, en biprodukt av sojabönor som skapas under produktionen av sojamjölk och ostmassa. Tillvägagångssättet är baserat på den direkta bläckskrivprocessen. Till skillnad från annat material för bioprinting så kräver detta inte några som helst förtjockningsmedel. Okara är rikt på både kostfiber och protein, men det kasseras fortfarande ofta i livsmedelstillverkning på grund av brist på smak. I ett försök att uppgradera det som annars skulle vara ett avfallsmaterial, beslutade SUTD-teamet att hitta ett sätt att 3D-printa ut det till ätbara snacks. SUTD-forskarna har tagit fram den optimala okarapartikelstorleken och koncentrationen för att kunna 3D-skriva ut den utan några tillsatser. Resultaten av studien visar att partikelstorleken var nyckelfaktorn för att bestämma okara-bläckets reologiska egenskaper och tryckbarhet. Till slut kom den slutliga formuleringen för bläcket ut som 33 % (vikt/vikt) okarapulver och en partikelstorlek på mindre än 100 μm.
Källa: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsfoodscitech.1c00236