Teknik / Prylar Utbildning Värderingar
Publicerat: 2020-12-08

Spaning

PET-flaskor med GPS ger svar

PET-flaskor med GPS ger svar

När en pet-flaska hamnar i vatten, t ex en flod så kan den åka hundratals kilometer på några veckor, skulle flaskan hamna i havet så handlar det om upp till tusentals kilometer. Det här visar en studie baserad på gps och satellitsändarutrustade pet-flaskor.
Oceanografiska modeller kan ge en del ledtrådar, problemet är att det finns behov av detaljerat data hur enskilda plastföremåls rör sig i haven. Ett forskarteam med medlemmar från USA, Bangladesh och England har nu utvecklat en metod för sådan datainsamling.
Pet-flaskor utrustades med och spårades med gps och satellitsändare
Flaskorna kastades i floden Ganges och i dess mynning till Bengaliska viken. Flaskornas förflyttningar samlades in och analyserats med GIS-teknik (geografiskt informationssystem ”digitala kartor”).
– Jag blev förvånad över hur långt flaskorna kunde färdas på en förhållandevis kort tid. Den som rörde sig längst flöt i väg nästan 3 000 kilometer. Det visar verkligen att det här är ett globalt problem, säger Emily Duncan, postdoktor vid University of Exeter i England och huvudförfattare till den nya studien.
Info: Uni of Exeter
Foto: Uni of Exeter