Mode / Design Shopping
Publicerat: 2023-05-22

Spaning

Shopping 2041 enligt Klarna

Shopping 2041 enligt Klarna

En global konsumentundersökning från Klarna visar att konsumenter har höga förväntningar på hur nästa generations teknologier kommer förändra hur de shoppar i framtiden. I samband med att Klarna funnits i 18 år har 5000 konsumenter världen över tillfrågats hur de tror att shoppingen ser ut 18 år fram i tiden, när 80-och 90-talister kommer vara de dominerande konsumenterna på marknaden.

Resultatet visar att konsumenter år 2041 förväntar sig att både robotar och AI ska ha en självklar plats i deras shoppingupplevelse - både online och i butik. Enligt rapporten förväntar sig framtidens konsumenter följande:

  • 70 % av de tillfrågade vill att shoppingupplevelsen ska bli mer personlig i framtiden och högst upp på önskelistan står en personlig virtuell shoppingassistent som ger dem skräddarsydda rekommendationer.  Så många som 23% säger att de vill kunna förlita sig på artificiell intelligens för att få tips och råd om vilka kläder som bäst passar deras stil bäst.
  • Över hälften av de tillfrågade (59%) är öppna för idén om en robot som närmar sig dem i butiken för att ta deras klädmått och ge stilråd utifrån deras kroppstyp - men bara så länge roboten är trevlig och artig.
  • Ungefär hälften (53%) av de tillfrågade tror att de kommer prova kläder på samma sätt idag, medan 48% förväntar sig använda virtuella provrum online.
  • Majoriteten av de tillfrågade förväntar sig att Augmented Reality (AR) kommer förbättra deras shoppingupplevelse och en tredjedel tror att denna teknik kommer att bli standard i detaljhandelsbutiker. Dock tror inte ens hälften av de tillfrågade att den virtuella shoppingupplevelsen kommer att överträffa den fysiska inom de kommande två decennierna.
  • En överväldigande majoritet är överens om att den cirkulära ekonomin bör vara en större del av den totala shoppingindustrin och att modet behöver bli mer hållbart i framtiden. 51 % vill att den cirkulära ekonomin ska ta en större del av den totala shoppingindustrin och 1 av 3 tror att de kommer att sälja (28 %) och köpa (31 %) begagnade varor oftare.

 

Källa: https://insights.klarna.com/wp-content/uploads/2023/05/Klarna_The-future-of-retail.pdf

 

Bild: press Klarna