Spaning
Tuffa tider slår mot julmaten
2 av 5 anger att det viktigaste när de planerar årets julbord är att maten inte är för dyr. Och 3 av 5 skär ner på julmaten. Det visar en ny undersökning från bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1115 personer hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. För första gången i julundersökningens 10-åriga historia anger svenskarna att det viktigaste när de planerar julbordet är att maten inte är för dyr. Förstaplatsen delas med svarsalternativet ”att maten är svenskproducerad” som har legat ohotad i topp de senaste fem åren men nu tappar rejält. Även alternativet ”att maten håller extra hög kvalitet” tappar stort jämfört med 2021.
Fråga: Vad kommer vara viktigast i planeringen av julbordet? (Max två alternativ. Förra årets svar inom parentes)
1.Att maten inte är för dyr | 38 % (17 %)
2.Att maten är svenskproducerad | 38 % (49 %)
3.Att maten håller extra hög kvalitet | 27 % (41 %)
4.Att det går snabbt och enkelt att förbereda julbordet | 26 % (21 %)
Bild: Press Livsmedelsföretagen