Arbetsliv Värderingar
Publicerat: 2017-10-11

Spaning

Unga i Sverige vill ha en bra chef

Unga i Sverige vill ha en bra chef

En bra chef och ett gott ledarskap värderas allra högst när ungdomar väljer arbetsplats. Men det är vi ensamma om, i alla fall i Norden. Det visar Academic Works årliga rapport ”Young Professional Attraction Index (YPAI)”, genomförd tillsammans med Kantar Sifo.
Nära 14 500 nordiska akademiker i början av karriären, så kallade young professionals, har deltagit i undersökningen, som visar på stora skillnader i Norden kring vad vi prioriterar vid val av arbetsplats. Medan young professionals i Sverige i första hand letar efter arbetsplatser präglade av starkt ledarskap, är motsvarigheten i våra grannländer i första hand ute efter arbetsplatser med trevliga arbetskollegor och bra stämning.
Det land som sticker ut mest är Danmark, där man värderar trevliga arbetskollegor och bra stämning betydligt högre än övriga länder i Norden (73 procent). Young professionals i Danmark är även ensamma om att värdesätta arbetsplatsens geografiska läge (45 procent) och möjlighet till flexibel arbetstid (41 procent) som topp tre viktigaste kriterierna när de väljer arbetsplats.
Norge och Finland är de länder som liknar varandra mest. Där är det trevliga kollegor och bra stämning som är viktigast vid val av arbetsgivare, följt av ”goda utvecklingsmöjligheter” på andra plats, och ”bra lön och förmåner” på tredje plats.
Läs mer om undersökningen: https://www.academicwork.se/ypai2017rapportsv