Privatekonomi Shopping
Publicerat: 2024-04-22

Spaning

3 av 4 handlade second hand förra året

3 av 4 handlade second hand förra året

Second hand-rapporten från Myrorna visar att det på bara fem år har skett både en attityd- och beteendeförändring. Från att bara en tredjedel av svenskarna handlade kläder second hand till att så många som 75 % faktiskt har handlat kläder eller prylar second hand det senaste året.

När Myrorna frågade 2018 var det bara en knapp tredjedel av svenskarna som svarade att de handlade kläder second hand. Nästan hälften (48 %) kunde faktiskt inte ens tänka sig att göra det. Idag, fem år senare, är det så många som 75 % som inte bara kan tänka sig, utan som faktiskt har handlat kläder eller prylar second hand bara det senaste året.

Enligt Svensk Handel omsatte second hand 1,7 miljarder kronor i februari, vilket är en markant ökning jämfört med samma månad förra året. Trenden kan bekräftas av Myrorna. Under första kvartalet 2024 ökade försäljningen med 11,9 % jämfört med samma period förra året.

Myrornas rapport visar att drivkrafterna till att handla begagnade prylar och kläder är många. 9 av 10 handlar second hand av ekonomiska skäl, men nästan lika många (78 %) även av miljömässiga skäl. 75 % svarar att det är ett roligt sätt att handla på. De miljömässiga skälen är viktigare för den yngre generationen, där åldersgruppen 15–35 åringar utmärker sig. Av de som inte köpt kläder och/eller prylar second hand det senaste året kan 9 av 10 (89 %) tänka sig att göra det. Dessutom anser knappt 8 av 10 svenskar att det är viktigt att köpa och använda second hand för att hantera klimatproblemen.

Den mest populära shopping-kategorin är kläder och mode, där 4 av 10 svenskar har köpt minst ett klädesplagg second hand det senaste året. Porslin (26 %), möbler (25 %) och böcker (24 %) är andra kategorier som svenskarna haft span på under sina second hand-jakter. Konsumtionsmönstret skiljer sig något mellan könen. Kvinnor handlar hellre kläder till sig själv och till barnen, porslin och accessoarer medan män hellre handlar hemelektronik, sportprylar och LP-skivor.

 

Källa: https://www.myrorna.se/artiklar/secondhandrapporten2024/

 

Bild: press Myrorna