Privatekonomi
Publicerat: 2021-01-25

Spaning

Fler planerar att hålla hårdare i plånboken

Fler planerar att hålla hårdare i plånboken

En klar majoritet uppger att de ekonomiskt klarade Coronapandemin bra 2020. 63 procent uppger att privatekonomin var oförändrad förra året och nästan 20 procent uppger att privatekonomin förbättrades. De flesta tror på en oförändrad privatekonomi även i år – men planerar att hålla hårdare i plånboken med mindre shopping och mer sparande. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har genomfört på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.
Majoriteten tror på en oförändrad privatekonomi under 2021. Däremot är det färre som tror på en sämre privatekonomi jämfört med förra året, då 14 procent upplevde en försämring av privatekonomin. I år tror åtta procent att de kommer få en sämre ekonomi för egen del.
Coronarestriktioner och hemmakontor återspeglas i hushållens planer för sitt boende, 32 procent av villa- eller radhusägarna planerar att renovera eller bygga till under 2021. Samtidigt uppger 23 procent att de planerar att minska sina utgifter. Av de som planerar att minska sina utgifter är det nästan 70 procent som ska dra in småutgifter och 40 procent tänker minska sina inköp av kläder, skor och väskor. 34 procent säger att de kommer öka sitt sparande.
I undersökningen, som gjordes strax före jul, uppgav 40 procent att de skulle minska sina utgifter för jul- och nyårsfirandet jämfört med tidigare år. Av de som planerade att minska sina utgifter uppgav ungefär hälften att de tänkte lägga mindre pengar på mat, dryck och resor medan hela 70 procent uppgav att de skulle lägga mindre pengar på julklappar. Tvärtemot Handelns utredningsinstitut (HUI) som trodde att julhandeln skulle växa med en procent och landa på nästan 82 miljarder under december månad. Swedbanks beräkningar visar att handelns omsättning sjönk med 17 procent sista veckan i december 2020 och för hela december med åtta procent jämfört med 2019.
 
Källa: https://mb.cision.com/Main/67/3272227/1362176.pdf
 
Bild: Depositphoto