Hälsa / Träning Mat / Dryck Shopping Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2017-05-11

Spaning

För 00-talisterna är familj och njutning viktigt

För 00-talisterna är familj och njutning viktigt

00-talisterna är familje- och njutningsorienterade, litar mest på närproducererade eller svenska produkter och är mycket matintresserade. Det visar ICAs framtidsrapport ”100 år och framåt”, där företaget undersökt 00-talisternas attityder och syn på mat i framtiden. Rapporten pekar på några viktiga värderingar för 00-talisterna. De värderar gemenskap, familj och närområdet högst och bland 00-talisterna finns det en större osäkerhet på omvärlden än hos tidigare generationer. Man tycker att det inhemska eller närproducerade är det tryggaste som finns och litar därför mer på de produkterna. De är också den första moderna generation som sätter mer värde på faktorer som jämlikhet, vård, välfärd och omsorg än den individuella utvecklingen. En annan utmärkande faktor enligt undersökningen är att 00-talisterna är estetiska och njutningsorienterade – de jagar ett vackert liv med god mat. Just smak är det viktigaste när det kommer till mat och de sätter generellt ett stort värde på mat, särskilt den position som måltiden har i det sociala sammanhanget. För 00-talisterna är det extra viktigt att man äter tillsammans med vänner och familj. För en generation som är yngre än både internet och sociala medier har resultatet blivit att de värdesätter stunder utan skärmar – särskilt när det kommer till matbordet. 00-talisternas hedonism gör även att de ställer hårda krav när de handlar. Det anser att butikerna måste ta ansvar för att de produkter som finns i butik har kvalitetsäkrats och är miljövänliga och hälsosamma.
Utöver intervjuer har ICA gjort en rikstäckande undersökning i samarbete med Kantar Sifo. Studien visar att hållbarhet och miljövänliga matval är viktigt i framtiden - varannan 00-talist anser att det viktigaste när det gäller mat 2040 är att den är miljövänlig. 00-talisterna spår även att vi kommer bli mer självförsörjande: 42 procent tror att vi kommer odla mer grönsaker hemma och varannan tror att det kommer vara vanligt med odlingar på husväggar och hustak. 00-talisterna tror även att alternativa matkällor kommer bli mer populärt. 41 procent tror vi kommer äta mer kött framtaget i laboratorium, medan 43 procent tror att insekter kommer bli mer populärt att ha i maten.
Läs mer och ladda hem rapporten här: http://www.icagruppen.se/ica100/framtiden-behallare/familj-och-njutning-viktigare-i-framtiden-enligt-00-talisterna/