Umami i framtidens matlagning

Umami i framtidens matlagning

I den nya trendrapporten Kockkompassen kartlägger ICA de trender som styr restaurangvärlden. Världens kockar är enade kring att medicinsk mat, en fortsatt grön revolution samt det naturnära fenomenet foraging är några av de viktigaste trenderna just nu. Kockkompassen baseras på insikter från tio världsledande kockar och 450 tongivande profiler inom restaurangbranschen som hjälpt ICA identifiera flera långsiktiga trender som kommer sätta avtryck på våra tallrikar.

De mest betydelsefulla mattrenderna enligt Kockkompassen:

Foraging: Den närodlade och växtbaserade kostens förlängda arm. Nu tar matlagaren saken i egna händer och ger sig ut runt husknuten för att plocka råvarorna alldeles själv.

Mat som medicin: Mat ska självklart vara god, men den kan också vara mer än så. Med rätt kunskaper och en god portion motivation kan födan ha ett stort inflytande på vår hälsa.

Det kulinariska arvet: Nya matlagningstekniker banar väg för kreativ matlagning i samklang med traditionella mattraditioner.

Sensorisk gastronomi: Forskning och ökad kunskap om hur våra sinnen påverkar matupplevelsen ger oss förmågan att experimentera och förbättra matlagningen.

Grön revolution: Utbudet av vegetariska alternativ har aldrig varit större på världens restauranger och kött är inte längre den självklara proteinkällan.

200 kockar och andra tongivande personer inom restaurangbranschen fick tycka till om vilken råvara och smak vi kommer se mer av i framtiden. Här är topp 5:

Framtida smaker:

Umami

Naturligt (hänvisat till råvarans smak)

Salt

Fermenterat

Sötma

 

Framtida ingredienser:

Insekter

Rotfrukter

Baljväxter

Alger

Havsbruk (odling av exempelvis fisk, skaldjur, musslor, ostron och alger i havsvatten)

 

Läs mer: http://mb.cision.com/Public/1977/2457819/81035887b0f50c19.pdf