Hem / Boende Privatekonomi
Publicerat: 2022-06-20

Spaning

Studenter letar efter hållbart och prisvärt

Studenter letar efter hållbart och prisvärt

Pris, återbruk och hållbart styr studenternas val när de handlar möbler och inredning. Det och mycket annat framkom i vår senaste Mecenat Insight om hur studenter tänker kring inredning och möbler. Att återbruk präglar många av studenternas vardag visar sig tydligt i enkätsvaren. Butiker som säljer begagnat och loppmarknader har alltid varit nära förknippade med studentlivet. Det beteendet underlättas av att det numera finns gott om second hand-butiker som öppnar i A-lägen i många av våra större städer. Därför är det kanske inte så förvånande att drygt 30 procent svarar att de oftast köper begagnade möbler när de ska förnya eller komplettera sin inredning.
Det minst överraskande resultatet är att priset fortfarande är den viktigaste faktorn när studenterna bestämmer sig för vad de ska köpa. Men den hållbara inställningen antyds indirekt genom att kvalitet kommer på en tydlig andraplats, tätt efter pris och med ett stort avstånd till övriga svarsalternativ. Studentgruppen har i allmänhet inte någon självklar tillgång till bil för att själva transportera otympliga och tunga inköp. Det märks på viljan att betala för hemtransporten av möbler. Nästan hela studentgruppen är beredd att betala för att få skrymmande möbler hemkörda men det finns en smärtgräns som ligger runt femhundringen. Drygt 10 procent säger sig inte vilja betala någonting alls för hemtransporten.
En övertygande majoritet hittar inspirationen till sina inköp online trots att många sedan går till butik för att kunna känna och klämma på varorna innan de handlar. Förvånansvärt få, under 10 procent, använder influensers som inspiration för sina inköp av möbler och inredning.
 
Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/mecenat/pressreleases/mecenat-insights-hur-studenterna-handlar-moebler-och-inredning-3186019
 
Bild: Press Mecenat