Arbetsliv Kultur / Fritid Media Reklam Teknik / Prylar Värderingar
Publicerat: 2021-10-26

Spaning

Det digitala livet flyter allt mer ihop med det fysiska

Det digitala livet flyter allt mer ihop med det fysiska

Nu har den senaste versionen av Rapporten Svenskarna och internet 2021 från Internetstiftelsen presenterats. Den visar att det börjar bli svårt att skilja svenskarnas digitala liv från det som äger rum i den fysiska världen. Vi handlar, arbetar och umgås digitalt. Vi träffar partners på nätet och får nya kompisar på spelplattformar.
En majoritet av vuxna internetanvändare betalar för någon strömmande medietjänst, och mer än hälften har spelat digitala nöjesspel det senaste året. En plattform som totalt domineras av unga är Tiktok. Bland internetanvändare i stort är det endast 2 av 10 som det senaste året har använt Tiktok. Men motsvarande siffra för de som är födda på 00-talet är nästan 7 av 10 – och nära hälften av dem använder Tiktok dagligen.
Det digitala livet har även en baksida. Varannan internetanvändare känner stor oro över att utländska myndigheter ska samla in och använda ens personliga data. Det finns också en utbredd oro kring digitala vårdjournaler, där 4 av 10 känner stor oro att den ska läsas av obehöriga. Lika många har samma känsla kring att storföretag som Facebook och Google använder deras personliga data.
Hälften av Sveriges yrkesverksamma har arbetat hemifrån under pandemin, och det gick snabbt för den gruppen att förändra sina förväntningar framåt. De allra flesta av distansarbetarna tycker att det har fungerat bra och bland dem vill hela 9 av 10 fortsätta göra det men i mindre utsträckning. Det ultimata upplägget för heltidsarbetande som arbetat på distans är 2,2 arbetsdagar per vecka på distans när pandemin är över.
I kontrast till distansarbetarna står elever på högstadiet och gymnasiet som inte alls är lika nöjda över studier på distans. Både eleverna själva, och deras föräldrar, tycker att fysiska lektioner är att föredra och att de ger bättre lärande framför digitala lektioner.
Fler spaningar från Svenskarna och internet 2021

  • 9 av 10 svenskar använder internet varje dag. Men var femte pensionär använder inte internet överhuvudtaget år 2021.
  • Fler än 8 av 10 av 2010-talisterna får höra att andra tycker att de har för mycket skärmtid.
  • Inte ens hälften av de äldsta (födda 1930 eller tidigare) kan logga in på 1177 på egen hand.
  • 4 av 10 internetanvändare har blivit utsatta för bedrägeriförsök på nätet det senaste året.
  • Mer än var fjärde singel har nätdejtat det senaste året.

 
Källa: https://svenskarnaochinternet.se/
 
Bild: Press Internetstiftelsen