Arbetsliv Hälsa / Träning
Publicerat: 2020-03-17

Spaning

Techbolag sluter upp mot corona

Techbolag sluter upp mot corona

Ledande AI- och it-bolag, forskare och IT & telekomföretag har slutit upp under parollen #vitecherupp – ett initiativ av managementkonsultföretaget Governo. Syftet med initiativet är att gemensamt mobilisera mot det nya coronaviruset och försöka lösa utmaningar som myndigheter och andra aktörer står inför .
Vissa av aktörerna har redan kört igång initiativ som kan bidra, säger Caroline Andersson, vd på Governo. Ett exempel är barnvaktstjänsten Yepstr som låter vårdcentraler som har utrustning som är mer behövd på sjukhus höra av sig – de unga som normalt sitter barnvakt kan hämta upp utrustningen på vårdcentralen och ta den vidare till sjukhusen.
Governo har också kontaktat offentliga organisationer för att se vilka uppdrag de vill få utförda och vad de behöver hjälp med för att sedan matcha dem med de olika bolagen eller universiteten. Caroline Andersson understryker dock att det är viktigt att inte störa det pågående krisarbetet.
Samtidigt uppmanar också EU-kommissionen startups och små och medelstora företag med teknik som på något sätt kan användas i kampen mot coronautbrottet (behandla, testa, övervaka el likn) att ansöka om pengar hos European Innovation Councils nästa finansieringsrunda. Deadline för ansökningar är på onsdag klockan 17.
Följande bolag, organisationer, universitet och enskilda är med i uppropet hittills:
Governo, IT&Telekomföretagen, Microsoft, Google, SAS Institute, IBM, Amazon/AWS, Tieto/Evry, Platform 24, Cloudberry, Centigo, Bearingpoint, Crio, CGI, Karolinska Institutet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Malmö universitet, Mälardalens högskola, Smarta Byar, Medpeople, Xplot, AI Innovation of Sweden, Syntell, Birger Moëll.
Källa: Computer Sweden, https://computersweden.idg.se/2.2683/1.731942/it-branschen-kamp-covid-19
Bild: Depositphotos.