Trend
Kostmedveten
Vill du ha full tillgång till Sveriges störta trendsajt?
För att ta del av alla våra spännande spaningar och trendanalyser kan du prova tjänsten gratis under 1 vecka. Teckna ett provabonnemang här för omedelbar access.
Relaterade spaningar

Ökad konsumtion av kött
Under 2024 ökade svenskarnas konsumtion av kött, mejeriprodukter och ä...
Läs mer

Färre har råd att äta hälsosamt
Picadeli har presenterat Vegocracy Report 2025. En årligt återkommande...
Läs mer

Vuxnas matvanor försämras
Konsumtionen av frukt och bär, grönsaker, rotsaker och fisk fortsätter att
Läs mer

Prebiotisk läsk med fruktjuice
Företaget Simply (ägt av Coca Cola) ger sig in på marknaden för prebio...
Läs mer

Coop inkluderar tillagning med airfryer på förpackningar
Från och med i år adderar Coop airfryerinstruktioner på ett tiotal pro...
Läs mer

Stor minskning av ekologisk mjölk
Mjölkinvägningen minskade under 2024, där invägningen av ekologisk mjö...
Läs mer

Svenskarna äter allt mer sällan fisk
Var fjärde svensk följer Livsmedelsverkets rekommendation att äta fisk och
Läs mer

Nudging ökade försäljning av ekomorötter med 253 %
Ett nudging-experiment med fokus på produktplacering och kommunikation...
Läs mer

Svenska hushåll handlar mindre ekologiskt
Svenskarna fortsätter att lägga allt mindre pengar på ekologiska livsm...
Läs mer

Nytt mellanmål baserat på hydrotermisk innovation
Axfood och Generation Pep lanserar Råggyberry, ett mellanmål baserat på en
Läs mer

ICA hjälper kunder att välja mer hållbart
Dagligvaruföretaget ICA har utvecklat AI-tjänsten Klimatknuffen som sk...
Läs mer

Ersättare för kött vinner mark globalt
Växtbaserade köttersättningar vinner betydande dragkraft i olika delar...
Läs mer

Vi dricker mer sockerfritt, alkoholfritt och funktionsdrycker
En ny rapport från Sveriges Bryggerier visar aktuella trender och förä...
Läs mer

Köttavdraget ska få flera att äta vegetariskt
Nu introducerar vegoproducenten Anamma ett nytt klimatdrag – Köttavdra...
Läs mer

Svenskarnas matvanor 2024
Måltidsföretaget HelloFresh har tagit fram rapporten Sverige till bord...
Läs mer

Unga vill äta mer hållbart
När Sveriges unga får uppge vad de tror blir nästa stora trend inom ma...
Läs mer

Proteindryck för gamers
Arla Foods Ingredients har presenterat "PROGAMER", en proteinrik, dric...
Läs mer

Testätare på MAX ska minska klimatpåverkan
Snabbmatskedjan MAX söker en testperson som under en vecka 2024 ska ät...
Läs mer

Betygssystem för hälsosammare dryckesval
I kinesiska Shanghai introducerades nyligen Kinas första betygssystem...
Läs mer

Få barn rör sig tillräckligt
Pep-rapporten 2024 visar att endast två av tio av barn och unga kommer upp
Läs mer

Vändning för försäljning av ekologiska varor?
Under 2023 ökade det totala försäljningsvärdet för ekologiska livsmede...
Läs mer

Första helt veganska stormarknaden
Tyska dagligvaruföretaget Rewe är på väg att öppna sin första helt veg...
Läs mer

Köttkonsumtionen minskade 2023
Efter två år av ökningar minskade totalkonsumtionen av kött per capita med
Läs mer

6 av 10 äter vegetariskt varje vecka
Nästan alla svenskar äter vegetarisk mat vid något tillfälle och en ma...
Läs mer

Förändrad syn på kött
Få ungdomar uppger att de är vegetarianer. Enligt en undersökning bes...
Läs mer

Allt mindre socker i Carlsbergs läsk
Det är allt mindre socker i Carlsberg Sveriges läsk. Sedan 2019 har so...
Läs mer

Försäljning av ekologiska livsmedel vände uppåt i slutet av 2023
För första gången på tre år ökar försäljningsvärdet för ekologiskt i s...
Läs mer

Vegetariska mattrender i ny rapport
Livsmedelsindustrin präglas av snabba förändringar – i den gröna omstä...
Läs mer

Mackan allt populärare
Allt fler ser bröd som en tidsbesparande lösning samtidigt som det är...
Läs mer

”Climatarians” på framväxt
Enligt Tetra Paks Index 2023 tar konsumenter nu aktivt hänsyn till mil...
Läs mer

Allt fler har växtbaserat i kaffet
Mejeriföretaget Valio har tagit fram Magrapporten 2023, tillsammans me...
Läs mer

AI-driven personlig mat- och recepttjänst
Samsung Electronics har utvecklat Samsung Food, en personaliserad, AI-...
Läs mer

Fortsatt minskad försäljning av ekologisk mat
Försäljningsvärdet för ekologisk mat i svenska livsmedelsbutiker minsk...
Läs mer

Försämrad ekonomi påverkar livsmedelskonsumtionen
Under det senaste året har det ekonomiska läget i Sverige förändrats m...
Läs mer

Chokladkaka utan kakao
Livsmedelstillverkaren Fazer har tagit fram en växtbaserad chokladkaka...
Läs mer

Få prioriterar klimatet när de handlar mat
Årets Vegocracy Report utforskar våra matvanor – med den ekonomiska krisen
Läs mer

Burger King öppnar en växtbaserad restaurang
Burger King på Medborgarplatsen i Stockholm omvandlas till en växtbase...
Läs mer

PBX lanserar Tånghjärtan från havet
På alla hjärtans dag släpper PBX geléhjärtan gjorda på svensk tång frå...
Läs mer

Marknaden för alternativa proteiner växer
Tre av tio (30 %) konsumenter är villiga att byta till alternativa pro...
Läs mer

Scandic slopar nötkött till lunchen
Hotellkedjan Scandic slopar nötkött från samtliga lunch- och konferens...
Läs mer

Hälften av all läsk sockerfri
Sockerfri läsk tar allt större marknadsandelar av den sockrade läsken....
Läs mer

Vegetariskt fortsätter att öka
Svenska konsumenter fortsätter att styra om mot mer vegetarisk mat på...
Läs mer

Sveriges första proteinfabrik
Sveriges första proteinfabrik har invigts i Bjuv. Fabriken utvinner pr...
Läs mer

Vegetariska alternativ till kött är Årets livsmedel
På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretag...
Läs mer

Vi äter mer grönsaker men också mer sötade varor
Svensken konsumerade nästan dubbelt så mycket köksgrönsaker 2020 jämfö...
Läs mer

Nuggets av mykoprotein
Livsmedelsföretaget Mycorena och ICA lanserar Promyc nuggets, ett veganskt
Läs mer

Ätbar biosensor för bättre kost
En kamera i en kapsel, som forskarna kallar för en ätbar biosensor, so...
Läs mer

Var tredje elev äter inte frukost varje dag
Elever som har näring i kroppen klarar av skoldagen bättre. Det blir l...
Läs mer

En av fem är flexitarian
Allt fler svenskar väljer att äta mindre kött, det visar en färsk Sifo...
Läs mer

Avstannad vegetarisk trend
Matkommunikationsbyrån Food & friends har släppt Matrapporten 2021 där
Läs mer

Svensken äter mer onyttigt
ViktVäktarna har låtit Sifo undersöka om och hur mycket intaget av oli...
Läs mer

Ökad oro för klimatet
Sex av tio personer i Sverige oroar sig över klimatkrisen, jämfört med...
Läs mer

Växtbaserad fisk på svenska krogar
Hooked foods växtbaserade tonfisk, ”Toona”, kommer nu att säljas på re...
Läs mer

Andelen ekologiska livsmedel minskar
Ekoweb släpper nu för 12:e året i rad sin marknadsrapport om den ek...
Läs mer

Sociala medier och föräldrar inspirerar tonåringars matvanor
När tonåringar får svara på vad de tror har störst påverkan när det kommer
Läs mer

McDonald’s Sverige lanserar burgare av 100% växtkött
Nu lanserar McDonald’s Sverige en helt ny plattform för växtbaserade b...
Läs mer

Asda lanserar ”vegansk slaktare”
Brittiska livsmedelskedjan ASDA har tillsammans med Kbox Global, lanse...
Läs mer

Hållbarhet viktigt när svenskarna handlar mat
En ny undersökning från Demoskop på uppdrag av Coop visar att nästan h...
Läs mer

Vego-trend drivs av kvinnor och unga
Det är främst kvinnor och unga som driver övergången till mer vegetari...
Läs mer

Mer köksväxter och mindre mjölk
Ny statistik från Jordbruksverket visar att totalkonsumtionen av kött...
Läs mer

Fyra av tio svenska tonåringar äter specialkost
Flexitariansk, laktosfri, vegetariansk, vegansk eller glutenfri är de...
Läs mer

Havredryck allt populärare
På kort tid har utbudet av havredrycker i Sverige exploderat, försäljn...
Läs mer

WWF lanserar Vegoguiden
För att göra det enklare för konsumenterna att göra bättre vegoval lan...
Läs mer

Svårt att äta klimatsmart
De flesta svenskar vill konsumera hållbar mat, hela 80 % försöker mins...
Läs mer

Grönt eller rött ljus för maten
Det kinesiska startup-bolaget Coolhobo har tagit fram ett AR-baserat v...
Läs mer

Minskning av kött-konsumtionen
Jordbruksverkets senaste sammanställning av förbrukningen av kött och...
Läs mer

Bara vegetariskt inte populärt bland skolungdom
I årets Ungdomsbarometer svarar 82 procent av ungdomarna i högstadiet...
Läs mer

Män och kvinnors matvanor olika
Det råder skillnad mellan svenska män och kvinnors matvanor. Det visar...
Läs mer

Ändrade kostvanor
Många minskar på socker, många på rött kött och fler äter mer grönsake...
Läs mer

Dagens studenter äter mer fett och mindre kolhydrater
Nu visar forskning vid Linnéuniversitetet att studenter idag äter mer fett
Läs mer

Försäljningen av ekologiskt minskar
Marknadsanalysföretaget Ekoweb släpper nu för 12:e året i rad sin mark...
Läs mer

Allt fler svenskar tar en vit månad
Nästan var tredje svensk har, en eller flera gånger, tagit vit månad under
Läs mer

Vegansk meny på Golden Globe
Den årliga prisutdelning för filmer och Tv-serier Golden Globe Awards, s
Läs mer

Vego växer
Intresset för vego växer över hela landet. ICAs analyser visar att det...
Läs mer

Sex av tio äter vegetariskt varje vecka
Nästan sex av tio svenskar, 57 procent, äter minst en middag i veckan utan
Läs mer

Måltids-anpassning det nya normala
I ett och samma hushåll förekommer det allt oftare olika önskemål krin...
Läs mer

Svårare att bjuda på middag
Drygt varannan svensk tycker att det har blivit svårare att bjuda på m...
Läs mer

Yngre dricker mindre alkohol än äldre
En ny rapport, ”Befolkningens självrapporterade alkoholvanor 2004–2018...
Läs mer

Unga i Göteborg dricker allt mindre alkohol
Göteborgs Stad har för sjätte gången kartlagt drogvanorna bland samtliga
Läs mer

Hälften av svenskarna mäter sin träning
Nya digitala verktyg kommer ge individen större inflytande över sin eg...
Läs mer

Alkohol-konsumtionen fortsätter minska
Sedan toppåret 2004 har alkoholkonsumtionen gått ner nästan varje år. I
Läs mer

Ica erbjuder matförslag baserade på blodprovs-resultat
Personer som genomfört en hälsokontroll med blodtest hos Werlabs, kommer i
Läs mer

Du är vad du äter
– Växtbaserat har gått från att vara undantag till att bli regel. Min...
Läs mer

Restaurangen utan soptunna
Är det möjligt att driva en helt avfallsfri restaurang? På restaurang...
Läs mer

27 procent har minskat sin köttkonsumtion
Intresset för växtbaserad mat fortsätter att öka och de förändrade mat...
Läs mer

7 av 10 väljer helst svensk-producerad mat
Enligt en Sifo-undersökning som ICA och LRF, Lantbrukarnas Riksförbund...
Läs mer

Allt fler vill vara vegetarianer
Företaget Food & Friends har nu presenterat sin matrapport 2019. M...
Läs mer

Svenskarna tränar regelbundet men missar kosten
I Lifes senaste rapport Hälsobarometern 2019 har hälsokedjan undersökt h
Läs mer

Rödbetsblast i köttbullar-nyttigt
I och med att processat kött är inte är särskilt nyttigt har en en stu...
Läs mer

Ny svensk vegofärs på Hemköp
En ny svensk produkt bestående av växtrikets främsta proteinkällor ska...
Läs mer

Coca cola lanserar “mocktails”
Coca-Cola lanserar nu alkoholfria alternativ genom det egna varumärket Bar
Läs mer

Ändrade frukostvanor
Flera klassiska frukostvaror är på tillbakagång. Kaffe, korv, bacon oc...
Läs mer

Mat.se öppnar veganbutik
Mat.se satsar nu ännu mer på vegetariska och veganska färdigrätter som...
Läs mer

Ökat intresse för alkoholfritt
Alkoholfri öl är den kategori av drycker som ökade mest i försäljning...
Läs mer

Svenskarna känner sig otillräckliga
Trots stora ansträngningar känner sju av tio svenskar sig inte tillräc...
Läs mer

Vegetarisk mat breder ut sig
En ny undersökning från Coop visar att mer än var tredje måltid i storst
Läs mer

Trenden med minskad köttkonsumtion fortsätter
Under 2017 minskade svenskarnas köttkonsumtion mer än den gjort sedan...
Läs mer

Yngre kvinnor äter mest vegetariskt
Matometerns vego-index visar att allt fler svenskar väljer vegetariska...
Läs mer

Svensken väger allt mer OCH tränar mer
En ny analys från SCB visar att svensken blir allt tyngre (och längre!...
Läs mer

Konsumenterna samlar allt mer personlig hälsodata
Antalet amerikanska konsumenter som spårar sin hälsodata med olika for...
Läs mer

Nya proteiner på våra matbord
Nya proteiner som lupiner och ”köttfritt” kött och intresset för välgö...
Läs mer

Träning istället för droger
Klädmärket Björn Borg öppnar nu en butik i Amsterdam där folk kan byta...
Läs mer

Nestlé Japan baserar hälsoråd på DNA
Livsmedelsföretaget Nestlé har börjat rekrytera deltagare till sitt hä...
Läs mer

Nyhet på julbordet – Kyckling-julskinka
Nu får den traditionella julskinkan en ny utmanare. Kronfågel lanserar...
Läs mer

Alkoholfritt populärare än någonsin
Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma sommaren...
Läs mer

Det gör vi för miljön 2050
Enligt en ny rapport från Projektengagemang är fler elbilar, minskad p...
Läs mer

Carrefour börjar sälja vegetabilisk biff
Franska livsmedelskedjan Carrefour har nu börjat sälja en vegetabilisk...
Läs mer

Nedåt för sockersötad läsk
Försäljningen av läsk har gått ner med 14,5 % sedan 2003, visar nya si...
Läs mer

Vegansk burgare från Urban Deli
Urban Deli har tagit fram en helt växtbaserad burgare för köttälskare...
Läs mer

Skillnader i ungdomars matvanor
Generellt äter de flesta ungdomar för lite frukt och grönt, för mycket...
Läs mer

Vegetariskt ”trendigast”
För sjunde året presenterar matkommunikationsbyrån Food & Friends...
Läs mer

Enklare äta klimatsmart
Både Ica och Mat.se lanserar nu hjälpmedel för sina kunder som ska gör...
Läs mer

30% mindre socker hos Ica
ICA meddelar att man nu sänker andelen socker med 30 procent på läsk, saft
Läs mer

Över tio procent ekoförsäljning hos Coop
Coop Sverige har presenterat sin hållbarhetsredovisning för 2017. Det mest
Läs mer

Succé för formbar vegofärs
Efter bara två veckor på marknaden gör Anamma formbar vegofärs succé o...
Läs mer

IKEA Sverige lanserar maträtter baserade på växtproteiner
Nyligen lanserades en ny rätt på IKEA i Sverige med växtbaserade proteiner
Läs mer

ICA vill få kunderna mer hälsosamma med nudging
ICA inleder en hälsosatsning med engagemang i Generation Peps initiati...
Läs mer

Ungas hälsa
Pep-rapporten 2019 har lanserats, med resultatet av en av de mest helt...
Läs mer

Nya rekord för svensk ekomarknad
Trots lägre aktivitet i butikerna väljer svenskar i allt högre omfattn...
Läs mer

En ”omöjlig” Whopper
Burger King introducerar nu en Whopper gjord med en vegetarisk hamburgar
Läs mer

Svensken vill ha mer ekomat
Fyra av tio konsumenter (42 procent) vill ha mer av svensk ekologisk mat i
Läs mer

Vegan-kryssning
Brittiska kryssningsföretaget Cruise and Maritime Voyages lanserar nu...
Läs mer

Vegansk fine dining
Att äta vegetariskt/veganskt har fått sitt genombrott under 2016. Nu K...
Läs mer

”Get fruved” vill öka intresset för frukt och grönt
En nyligen publicerad amerikansk studie bland studenter visar att det...
Läs mer

Mäter dina muskler och ditt kroppsfett
Skulpt Chisel använder sig av "electrical impedance myography" för att...
Läs mer

Kosttillskott för träning i form av efterrätt
Essential Amino Dessert från SELF Omninutrition innehåller de essentie...
Läs mer

Intresse för protein fortsätter öka
Att det är hett med protein i olika former har nog de flesta märkt. Må...
Läs mer

Big data ger insikt om matvanor och hälsa
Konsumenter lämnar digital information löpande om matinköp, tillagning och
Läs mer

Grönsaksbullar
Findus hänger nu på trenden att allt fler väljer att äta vegetariskt....
Läs mer

Uppdaterad tallriksmodell
Våra mat- och träningsvanor ändras och är inte minst olika mellan olik...
Läs mer

Gainomax tar fram "anti"banan väska
Gainomax har sedan ett antal år tillbaka använt sig av "Bananas are fo...
Läs mer

Samsung - patent på att mäta kroppsfett via mobilen
Med hjälp av sensorer i mobilen så ska man kunna mäta sitt kroppsfett...
Läs mer

Breezing - mäter enkelt din metabolism
En grupp forskare vid Arizona State University har tagit fram en enkel...
Läs mer

Wayne’s Coffee lanserar växtbaserat kaffe
Wayne’s Coffee satsar på hälsa och hållbarhet och lanserar en serie vä...
Läs mer

Svenskarna mest ekologiska i världen
Svenskarna mest ekologiska i världen. Försäljningen av ekologiska livs...
Läs mer

Skatt på läsk i Storbritannien
Som en del av en större plan för att minska barns övervikt har man nu...
Läs mer

Köttfria köttbullar på Ikea
Ikea har gått ut med att de planerar att börja sälja vegetariska köttb...
Läs mer

Socialt ätande
Online tv-kanalen Twitch, (mest känd för sin tjänst där spelare runt o...
Läs mer

Socialt nätverk med fokus på mat
Youtubes grundare Steve Chen lanserar det sociala nätverket Nom – som...
Läs mer

Personlig träningsdiet
Amerikanska STYR Lab lanserar en ny typ av hälso- och träningslösning....
Läs mer

Odla enkelt och ekologiskt hemma
Petomato planter är ett fräscht och hälsosamt grönsaksland som har sit...
Läs mer

Vegetariskt fortsatt populärt
Svenska folket visar ett fortsatt stort intresse för vegetarisk mat. A...
Läs mer

Helvegetarisk Max
Hamburgerkedjan Max tar nu nästa steg i omställningen mot en mer klima...
Läs mer

Eatsa – automatiserad vegetarisk restaurang
Förra året öppnade en helautomatiserad vegetarisk restaurang i San Fra...
Läs mer

Vegetarisk stad
Den italienska staden Turin planerar att bli ”Italiens första vegetari...
Läs mer

Vego ökar - kött minskar
Kommunikationsbyrån Food & Friends har i fem år gjort en undersökning...
Läs mer

Hälsosammare matvanor
Åtta av tio svenskar planerar att förändra sina matvanor under 2015 enligt
Läs mer

Nestlé sänker sockerhalten i chokladen
Livsmedelstillverkaren Nestlé annonserar nu att man kommer att minska...
Läs mer

Växtbaserad cappucino - Supercino
Wayne’s Coffe har tagit fram den varma drycken Supercino: en helt koff...
Läs mer

Vegetariskt fortsätter att öka
Vi äter mer och allt oftare vegetarisk mat, även om antalet vegetarian...
Läs mer